Het bestuur van Justitia

It’s a wrap! Justitia 2023 zit er weer op! Op 8, 11 en 12 mei 2023 vond Justitia weer plaats. Het waren drie bomvolle, maar gezellig en inspirerende dagen.  

Tekst: Charlotte Lahaije – voorzitter De Jonge Balie Amsterdam

Op maandag 8 mei werden de pleitwedstrijden gehouden in het Gerechtshof Amsterdam. Onder toeziend oog van een volle publiekstribune en een vierkoppige jury bestaande uit Jacqueline Schaap (deken arrondissement Amsterdam), Eveline de Greeve (president Gerechtshof Amsterdam), Edgar du Perron (Advocaat Generaal bij de Hoge Raad en casusschrijver) en Nienke de Bruijn (winnaar Amsterdamse en landelijke pleitwedstrijden 2022) heeft een twaalftal deelnemers een enorme prestatie neergezet. De casus ging over discriminerend taalgebruik met betrekking tot linkshandigen en gaf volop ruimte voor een grap alsook een ernstige noot. De jury was erg onder de indruk van het niveau van de pleiters. De winnaar van de pleitwedstrijden was Jons Stibbe (advocaat bij Loyens en Loeff). Jons zal namens de Amsterdamse Balie meedoen aan de landelijke pleitwedstrijden. De dag werd afgesloten met een borrel en diner in Cantine de Caron.

Na een break van twee dagen was het  op 11 mei tijd voor het Lawyers for Lawyers seminar. De locatie was de Rode Hoed. Het seminar begon met een paneldiscussie over vertrouwelijkheid in een digitale omgeving. Deelnemers aan de discussie kwamen uit binnen- en buitenland en gaven advocaten een duidelijke blik op de uitdagingen en problemen die nog steeds spelen op het vlak van vertrouwelijkheid. Confronterend daaraan was dat je je hier vaak pas bewust van bent als het je eenmaal is overkomen. Het seminar werd afgesloten met een sprank hoop in de persoon van Claudia González Orellana uit Guatemala, de winnares van de Lawyers for Lawyers award. Zij gaf een krachtige speech over hoe zij (als vrouw) opgroeide en advocaat werd in een dictatuur die een democratie werd en die nu weer zwaar onder druk staat. Het was een eye opener en bovenal een belangrijke boodschap voor ons allen. Na afloop was er ruimte om na te praten.

Vervolgens was op 12 mei de traditioneel grootste dag van Justitia: het congres en feest. Om 14.00 uur werd het congres – dat in LIEF werd gehouden – geopend door Tycho Mol, voorzitter van het bestuur van Justitia, waarna de altijd energieke en zeer geïnteresseerde Splinter Chabot als dagvoorzitter het congres verder leidde. Het congres kreeg een juridische inhoud door talks van Jens van den Brink (advocaat-partner bij Kennedy van der Laan) en Petra de Bruijn (senior rechter Rechtbank Rotterdam) en werd afgewisseld met ervaringsverhalen door Teun Voeten (oorlogs- en conflictfotograaf) en Arjan Erkel (schrijver, mede bekend als gijzelaar in Dagestan). Het congres werd afgesloten door poëzie van Lemuël de Graav. Na dit alles was het tijd voor borrel en diner, waarna het afsluitende feest losbarstte – een feest om nooit te vergeten.

Het bestuur van Justitia bedankt alle aanwezigen en iedereen die geholpen heeft bij de totstandkoming van Justitia 2023. Wij kijken uit naar volgend jaar!