De Jonge Balie Amsterdam organiseerde op 14-17 september 2023 een studiereis naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Een gevarieerd programma met inhoudelijke en ontspannende activiteiten maakte deze trip zeer geslaagd.

Tekst: Sebastian de Bruijn – Voorzitter van de Jonge Balie Amsterdam

Sebastian de Bruijn.

Bij het ochtendgloren vertrokken op donderdag 14 september vijftig leden van de Jonge Balie Amsterdam richting het oosten. Bij aankomst mocht meteen in het diepe worden gedoken: Mohor Fajdiga, verbonden aan de Universiteit van Ljubljana, verzorgde op de rechtenfaculteit een college over het juridische systeem van Slovenië en de korte maar roerige geschiedenis van Slovenië als staat. Aansluitend volgde een driegangendiner van Sloveense specialiteiten. De dag werd afgesloten in dé rooftop bar van Ljubljana, met prachtig uitzicht over deze door toeristen nog onontdekte stad.

De tweede dag had minstens zoveel in petto. Afgetrapt werd met een mini-congres over ESG in samenwerking met het Sloveense topkantoor Šelih in partnerji, gehouden in het Stadsmuseum van Ljubljana. De stand van ESG in de juridische werelden van Slovenië en Nederland werden vergelijken en bediscussieerd in een panel van Sloveense specialisten. Na een lunch met enkele traditionele Sloveense gerechten volgde een guided tour door het museum en vervolgens een wijnproeverij. Door een enthousiaste lokale specialist werden ins en outs van Slovenië als wijnland uit de doeken gedaan.

De reis werd afgesloten met een rondvaart door de stad op de derde dag, waarbij goed kon worden genoten van het zomerse zonnetje. De Jonge Balie Amsterdam kijkt terug op een prachtige reis en waardeert de inzet van de reiscommissie, die deze reis heeft georganiseerd, en haar samenwerking met partners, die dit evenement mogelijk maakten.