De maand mei nadert en dat betekent dat de voorbereidingen voor het evenement Justitia in volle gang zijn. Justitia is het grootste en oudste evenement dat jaarlijks plaatsvindt voor advocaten van de Amsterdamse Balie. Het evenement wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door Stichting Justitia op gezamenlijk initiatief van de Orde van Advocaten Amsterdam en de Jonge Balie Amsterdam. Jaarlijks bezoeken ruim duizend advocaten en genodigden Justitia.

Tekst: Elzemieke van de Ridder

Het bestuur van Stichting Justitia bestaat dit jaar uit acht jonge en enthousiaste advocaten die zich inzetten om weer een geslaagde editie neer te zetten: Tycho Mol (voorzitter), Renée Delissen (secretaris), Tom Hemmes (penningmeester), Noa Naaman (pleitwedstrijden), Anouk Nolte (deelnemers), Bas Game (locatie), Anouck Bakhuis (thematica) en Anna van der Sande (organisatie feest).

Maandag 21 februari heeft Stichting Justitia het thema voor het aankomende driedaagse evenement onthuld: ‘Extreem?’ Zoals het thema al enigszins verklapt zullen tijdens Justitia 2023 extremen centraal staan en de verschillende facetten van extremen worden uitgediept. Zo komt bijvoorbeeld de vraag ‘wat extreem is?’ uitgebreid aan bod. De perceptie van wat als extreem wordt ervaren verandert over tijd. In sommige gevallen bestaat brede overeenstemming over wat extreem is. Daarentegen zien we ook steeds vaker de benadering dat wat als extreem wordt bevonden “in the eye of the beholder” is.

Het ABB heeft, na de bekendmaking van het thema van Justitia 2023, als één van de eersten het bestuur kort weten te spreken en ligt bij deze een tipje van de sluier op. De locatie is om jaloers op te worden, namelijk LIEF Amsterdam. Een nieuwe, rauwe, eigenzinnige hotspot van Amsterdam. En daar blijft het niet bij. De dagvoorzitter voor het seminar is niemand minder dan Splinter Chabot!

Wat het programma betreft zal Justitia 2023 op 8 mei aftrappen met de jaarlijkse pleitwedstrijden, waarbij een selectie van aanstormend talent het pleitend tegen elkaar zal opnemen om een felbegeerde prijs te winnen: de Amsterdamse Balie vertegenwoordigen bij de Landelijke Pleitwedstrijden. Vervolgens zal op 11 mei het Lawyers for Lawyers congres plaatsvinden, wat in het teken staat van de vrije en onafhankelijke advocatuur. Tot slot is er op 12 mei het seminar én feest met interessante sprekers en grote artiesten, yet to be announced…