Het zit er weer op: Justitia 2024. Op 13, 16 en 17 mei 2024 is weer een prachtige editie neergezet van hét jaarlijkse evenement voor de jonge Amsterdamse advocaat. We blikken terug op drie tot de nok toe gevulde dagen met toegewijde pleiters, interessante seminars en een spetterend eindfeest.

Tekst: Sebastian de Bruijn – voorzitter Jonge Balie Amsterdam

Justitia 2024 trapte af op maandag 13 mei in (inmiddels traditiegetrouw) het gerechtshof Amsterdam. De twaalf deelnemers van zowel grote als kleine kantoren, zowel commercieel als sociaal, bogen zich over een interessante casus die – net als in voorgaande jaren – is geschreven door Edgar du Perron (raadsheer in de Hoge Raad). De actuele casus, zoals altijd met een knipoog, betrof het gebruik van AI door de politie om mannelijke bestuurders van een fictief luxe automerk sneller te kunnen betrappen op het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. De deskundige jury bestond uit Marc Bosch (raadsheer in het gerechtshof Amsterdam), Jacqueline Schaap (deken arrondissement Amsterdam) en Jons Stibbe (winnaar Amsterdamse pleitwedstrijden 2023). Onder hun toeziend oog leverden de deelnemers stuk voor stuk vurige pleidooien af, maar uiteindelijk ging Julia van Litsenburg (A&O Shearman) er met de overwinning én de daarbij behorende felbegeerde gouden bef en op maat gemaakte toga vandoor. Julia zal Amsterdam verdedigen tijdens de landelijke pleitwedstrijden op vrijdag 14 juni 2024. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke borrel en diner in Bistro Suzette aan het Leidseplein.

De besturen van de Jonge Balie en Justitia 2024 kijken terug op een geslaagd evenement.

Later in de week, op donderdag 16 mei, was het tijd voor het Lawyers for Lawyers-seminar, in de Rode Hoed. Het seminar begon met een keynote speech van Boris Dittrich (senator, voormalig Tweede Kamerlid én voormalig voorzitter van de Jonge Balie Amsterdam) over de toegang tot het recht voor LGBTQI+-individuen. Vervolgens ging een panel bestaande uit Shibolo Awali Sean (advocaat en directeur van TRIUMPH Uganda), Tsiala Ratiani (advocaat bij Women`s Initiatives Supporting Group te Georgië) en David den Blaauwen (advocaat bij NautaDutilh) met elkaar in gesprek over de cruciale rol van advocaten in het verzekeren en behouden van LGBTQI+-rechten. Ten slotte is de Lawyers for Lawyers Acces to Justice Campaign gelanceerd, die de toegang tot het recht in specifieke landen verder moet vergroten.

En dan was het op vrijdag 17 mei tijd voor de belangrijkste dag van Justitia: het congres en eindfeest, dit jaar in Het Sieraad. In de middag opende Remi Boekhorst, voorzitter van Stichting Justitia, het congres, waarna dagvoorzitter Ewout Genemans het van hem overnam. Hij leidde de circa 500 deelnemers aan het congres door interessante lezingen van Marloes ter Huurne (auteur Het Advocatenbrein), Bénédicte Ficq (strafrechtadvocaat) en Maarten van der Weijden (olympisch zwemkampioen), en de Paradigmashift-show van Jochem Nooyen. Na een walking dinner barstte het eindfeest in alle hevigheid los met overweldigende optredens van onder anderen Bizzey en Kraantje Pappie.

Het bestuur van de Jonge Balie Amsterdam dankt het bestuur van Stichting Justitia, de aanwezigen en alle andere betrokkenen voor hun inzet bij Justitia 2024. Wij kijken uit naar volgend jaar!