Op 13, 16 en 17 mei 2024 is het zover: Justitia 2024. Het Justitia-bestuur is hard aan het werk om weer een onvergetelijke editie neer te zetten. Daarnaast organiseerde de Jonge Balie Amsterdam een lezing in samenwerking met de Young Patrons Circle van Nationale Opera & Ballet, en bezocht het bestuur een congres van de vereniging voor Europese jonge balies in Istanbul.

Tekst: Sebastian de Bruijn – Voorzitter Jonge Balie Amsterdam

Justitia 2024 komt snel dichterbij en dat betekent dat er al veel bekend is over hét evenement voor de Amsterdamse advocaat. Dit jaar staat in het thema van ‘Keerpunt’. Op maandag 13 mei 2024 begint de week van Justitia met de pleitwedstrijden bij het gerechtshof Amsterdam. Een symbolisch keerpunt zal ook terugkomen in de casus die traditiegetrouw wordt geschreven door mr. Edgar du Perron, raadsheer bij de Hoge Raad. Tijdens het seminar op vrijdag 17 mei 2024  – geleid door Ewout Genemans – zal worden stilgestaan bij actuele keerpunten die een positieve impact hebben gehad op de samenleving, dan wel op de advocatuur. Op het befaamde eindfeest treedt onder anderen Bizzey op, dus het belooft weer een memorabel Justitia-jaar te worden!

Jonge Balie-lezing x YPC

Op donderdag 21 maart 2024 bezochten meer dan 100 Jonge Balie-leden de hyperactuele opera The Shell Trial. In deze bewerking van het bekroonde toneelstuk, met muziek van Pulitzer Prize-winnaar Ellen Reid, zijn de verschillende stemmen in het klimaatdebat te horen. De boodschap van deze opera is dat de klimaatcrisis bovenal een verantwoordelijkheidscrisis is. Voorafgaand aan de voorstelling gaf Dennis van Berkel, legal counsel bij Urgenda, een lezing over de fameuze klimaatzaak en de rol van het recht in de strijd tegen de klimaatcrisis. De Jonge Balie waardeert haar samenwerking met de Young Patrons Circle (YPC), waardoor dit evenement mogelijk is gemaakt.

EYBA Spring Conference Istanbul

Van 6 tot en met 10 maart 2024 was het Jonge Balie-bestuur aanwezig op het voorjaarscongres van de European Young Bar Association, ditmaal in Istanbul. Het congres werd geopend door Filiz Saraç, de eerste vrouwelijke voorzitter in de 144-jarige geschiedenis van de Orde van Advocaten van Istanbul, en afgesloten met een galadiner in het historische Çırağanpaleis. De aanwezigheid van jonge advocaten uit heel Europa zorgde voor een unieke uitwisseling van ervaringen en een verdere bestendiging en uitbreiding van het internationale netwerk van de Jonge Balie Amsterdam.