Lawyers 4 Lawyers (L4L) organiseerde zondag 31 januari jl. een diner voor Syrische advocaten die hun land hebben moeten ontvluchten. De avond stond in het teken van een gezellig samenzijn, collega’s en confrères onder elkaar. De Syrische advocaten voelden zich één avond geen vluchteling maar weer “gewoon” mens, man, vrouw, advocaat. Ook mw. dr. Frederiek de Vlaming (docent UvA en oud-bestuurslid L4L) was aanwezig en schreef na afloop onderstaande brief met hulpvraag voor haar collega’s bij de UvA. Wilt u ook helpen? Neem dan contact op met L4L:   info@lawyersforlawyers.org

De zaak Assad

De Syrische advocaten die afgelopen weekend op bezoek waren bij de Nederlandse stichting Advocaten voor Advocaten kropen onmiddellijk na binnenkomst achter de bureaus van de medewerkers. Men fotografeerde zichzelf en elkaar, achter, naast en op het bureau, samen of alleen. Op honderden foto’s die nu al op facebook staan, kijken de juristen blij en trots de telefoonlenzen in. Pas later realiseerde ik me waarom een bureau tot zoveel opwinding kan leiden. Na jaren van oorlog, werkeloosheid, vluchtelingenkampen, opvangcentra en doelloos rondbanjeren in de azc’s, wordt een bureau met bureaulamp en computer het symbool van normaliteit. Zelfs een kaal IKEA bureau zit opeens vol betekenis. Het staat voor werken, geld verdienen, beroepseer, onafhankelijkheid, aanzien, en andere menselijke verlangens zoals rust en regelmaat. Dit beeld motiveerde me om te zoeken naar andere mogelijkheden om onze collega’s een bureau aan te kunnen bieden.

Ik hoop dat ze binnenkort aan kunnen schuiven bij de aanklagers van het Joegoslavië tribunaal om met hen van gedachten te wisselen over een dergelijk instituut voor Syrië. Of dat de juristen de benen mogen strekken onder de bureaus van de onderzoekers van het Syria Justice & Accountability Centre –  gevestigd in Den Haag – dat sinds enkele jaren een indrukwekkend dossier heeft samengesteld over de daders van oorlogsmisdrijven in Syrië met oog op hun toekomstige vervolging. Ook hoop ik dat ze snel op de collegebanken van onze juridische faculteit komen zitten, zodat hun droom om zich hier als advocaat te vestigen, waarheid kan worden.

Misschien worden de asielzoekers van vandaag de motor achter de toekomstige berechting van president Assad cs. Volgens het eerder genoemde Justice & Accountability Centre is er voldoende bewijs tegen de Syrische president en andere regeringsvertegenwoordigers, hooggeplaatste leden van de Ba’ath partij en veiligheidsdiensten. Een team van 50 onderzoekers heeft de afgelopen jaren met gevaar voor eigen leven een half miljoen documenten het land uit gesmokkeld en honderden getuigen gehoord. Samen met medewerkers van de Joegoslavië en Rwanda tribunalen en het Internationale Strafhof zijn tientallen dossiers samengesteld. Men is er klaar voor. Het wachten is op een besluit van de VN Veiligheidsraad. Deze moet beslissen of het Internationale Strafhof de dossiers overneemt of dat een speciaal Syrië tribunaal dat gaat doen. Maar vooralsnog zit er geen beweging in de zaak zolang Rusland en China dwars liggen.

Er staan veel bureaus in Nederland. We gaan er aan werken om er een paar te reserveren voor Syrische juristen. Laat me weten als u ons daarbij wilt helpen.

Frederiek de Vlaming