Elke twee jaar eert Lawyers for Lawyers een advocaat die zich op bijzondere wijze inzet voor de rechtsstaat. Dit jaar ontvangt Claudia González Orellana de award voor haar tomeloze inzet voor de rechtsstaat in Guatemala.

Tekst : Marije Pricker  – Lawyers for Lawyers

Al twintig jaar zet Claudia zich onvermoeibaar in tegen corruptie en straffeloosheid in Guatemala met intimidatie en bedreigingen als gevolg. Claudia staat momenteel negen mensen bij die worden vervolgd door hun inzet tegen corruptie. Één daarvan is openbaar aanklager Virginia Laparra, die is veroordeeld tot vier jaar cel.

Corruptie is in Guatemala al jaren een groot probleem. De International Commission against Impunity in Guatemala (CICIG) werd in 2006 opgericht om dit probleem aan te pakken. De CICIG deed onderzoek naar corruptie van verschillende hooggeplaatste ambtenaren, zoals oud president Otto Perez Molina. Claudia González Orellana maakte deel uit van deze commissie.

Nadat de CICIG in 2019 werd opgeheven, kregen personen die zich voor de commissie hebben ingezet te maken met intimidatie, bedreigingen en vervolging. Meerdere voormalige leden van de CICIG hebben het land moeten ontvluchten. Claudia staat als advocaat een aantal van haar oud-collega’s bij en ervaart daarbij ook zelf intimidatie en bedreigingen.

Opmerkingen van de jury

“Door Claudia González Orellana de Lawyers for Lawyers Award toe te kennen, wil de jury het belangrijke werk van een advocaat onder de aandacht brengen die moedig mensenrechtenverdedigers heeft vertegenwoordigd ten koste van haar eigen persoonlijke leven en veiligheid. Ondanks het risico op arrestatie of fysieke schade voor Claudia en haar familie, de onderwerping aan online pesterijen, bedreigingen, intimidatie en het risico op vervolging, zet Claudia haar werk dapper voort om de mensenrechten en de rechtsstaat te beschermen”.

L4L award

De Lawyers for Lawyers Award eert advocaten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming van de rechtsstaat en de mensenrechten in uitdagende omgevingen. Via deze tweejaarlijkse prijs genereert Lawyers for Lawyers publieke erkenning voor hun werk. De prijs bestaat uit een speciale penning en een donatie van 10.000 euro. Eerdere laureaten zijn: Alec Muchadehama uit Zimbabwe (2011), Magamed Abubakarov uit de Russische Federatie (2013), Jorge Molano uit Colombia (2015), Sirikan Charoensiri uit Thailand (2017), Selçuk Kozağaçlı uit Turkije (2019) en Maksim Znak & Liudmila Kazak, beiden uit Belarus (2021). De Award wordt op 11 mei aan Claudia González Orellana in De Rode Hoed in Amsterdam uitgereikt door 2021 laureaat Liudmila Kazak uit Belarus. Het is nog mogelijk om je in te schrijven voor het evenement.

Shortlist

Voor de Lawyers for Lawyers Award 2023 zijn zevenentwintig mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld genomineerd. De onafhankelijke jury van deskundigen, bestaande uit Egbert Myjer (voorzitter), Cees Flinterman, Jenny Goldschmidt en Channa Samkalden, koos Claudia González Orellana als laureaat. Andere kandidaten die door de jury voor de shortlist waren geselecteerd zijn advocaat Manuchehr Kholiknazarov uit Tadzjikistan en advocatencollectief Bufete Jurídico de los Pueblos uit Honduras.