Op het historische moment van het sluiten van het Colombiaanse vredesakkoord bezochten Wout Albers van Boogert & Haring Advocaten en Marit Balkema van Freshfields Bruckhaus Deringer LLP namens Lawyers for Lawyers het land met de Caravana Internacional de Juristas. Op verzoek van bedreigde Colombiaanse advocaten namen zij deel aan deze internationale delegatie van advocaten, officieren van justitie en rechters uit twaalf verschillende landen.

l4l_colombiaDe Caravana Internacional de Juristas monitort de Colombiaanse rechtsstaat.

Om de moeilijke omstandigheden waaronder Colombiaanse advocaten werken in kaart te brengen sprak de groep in Bogota en zeven andere Colombiaanse regio’s met  lokale autoriteiten, ngo’s, de rechterlijke macht, het OM, advocaten en slachtoffers van het Colombiaanse conflict. Uit deze gesprekken werd duidelijk dat ondanks de huidige wapenstilstand de bedreigingen aan het adres van advocaten juist toenemen, met name bij advocaten die opkomen voor de rechten van de slachtoffers van het langslepende conflict. Alleen al in de eerste zes maanden van 2016 werden in Colombia 35 mensenrechtenverdedigers vermoord. Colombiaanse advocaten uitten de vrees dat dit geweld bij de implementatie van het vredesakkoord nog verder zal toenemen.

Huurmoordenaars
Vanwege het grote risico dat zij lopen, zien veel advocaten af van het behandelen van mensenrechtenzaken. Dit belemmert de toegang tot het recht voor bepaalde burgers ernstig. Zo is Adil Meléndez in de noordelijk gelegen regio Bolívar nog maar één van de weinige advocaten die zich bezig houdt met zaken rond restitutie van land en de vervolging van paramilitairen. Als gevolg van deze werkzaamheden kan hij de deur niet uit zonder bodyguards. Tot drie keer toe overleefde hij ternauwernood een aanslag door ‘sicarios’ (huurmoordenaars). Hij vertelde Marit en Wout dat hij nog steeds regelmatig dreigementen ontvangt.

 

‘Internationale druk helpt meer
dan kogelvrije vesten’

Meléndez is ervan overtuigd dat hij op straat gevolgd wordt en dat zijn telefoon wordt afgeluisterd. Ondanks de bedreigingen is hij vastberaden om door te gaan met zijn werk, ‘om te voorkomen dat bepaalde groepen burgers helemaal geen toegang meer hebben tot het recht .

Verenigde Naties
Door de bevindingen internationaal onder de aandacht te brengen roept L4L op tot het treffen van doeltreffende maatregelen om de veiligheid van Colombiaanse advocaten, rechters en officiers van justitie bij de uitvoering van hun werk te waarborgen. Veel bedreigde juristen benadrukken dat internationale druk wel degelijk helpt. Volgens advocaat Jorge Molano, winnaar van de L4L Award 2015, de facto zelfs meer dan  gepantserde auto’s, gewapende bodyguards en kogelvrije vesten. Molano gaf ook aan dat de internationale delegatie een belangrijke rol zou kunnen spelen door de Verenigde Naties te ondersteunen bij het monitoren van de uitvoering van het vredesakkoord, zodat advocaten die de slachtoffers van het conflict bijstaan zo goed mogelijk worden beschermd. Deelname aan de Caravana heeft Marit en Wout ook de mogelijkheid geboden om contact te leggen met Colombiaanse advocaten en andere betrokkenen. Dit maakt het voor L4L in de toekomst makkelijker om de situatie ter plaatse te blijven volgen en snel in actie te komen wanneer dat nodig is.

Meer weten over L4L en onze werkzaamheden? Bezoek onze website: www.lawyersforlawyers.org