Thailand, het land van de glimlach. Helaas is de mensenrechtensituatie sinds de militaire staatsgreep in mei 2014 zodanig verslechterd dat het lachen een groot deel van de Thaise bevolking is vergaan. De regerende Nationale Raad voor Vrede en Orde verbood vreedzame openbare bijeenkomsten, criminaliseerde vrijheid van meningsuiting en arresteerde honderden mensen die kritiek op het huidige bewind uitten. Advocaten wordt het leven en werken lastig gemaakt.

l4l_sirikan_charoensiriBegin februari werd advocaat Sirikan Charoensiri officieel beschuldigd van ‘het geven van valse informatie met betrekking tot een strafbaar feit’ en van ‘het  weigeren om een bevel van een overheidsdienaar op te volgen’. Deze aanklachten lijken verband te houden met Sirikan’s vertegenwoordiging van 14 student-activisten, die op 26 juni 2015 werden gearresteerd nadat zij deelnamen aan vreedzame protesten om op te roepen tot democratie en een einde aan het militaire bewind.

Neergelegd
Op 27 juni 2015 doorzochten politieagenten de auto van Sirikan op grond van een gerechtelijk bevel daartoe. Tijdens de doorzoeking nam de politie mobiele telefoons van de student-activisten in beslag, die deze daar een dag eerder hadden neergelegd. Voordat de politie de auto doorzocht, pobeerde Sirikan een klacht in te dienen bij het Samranrat politiestation tegen de politieagenten die haar auto op 26 juni al in beslag hadden genomen zonder gerechtelijk bevel daartoe. De agenten weigerden haar klacht te accepteren en dreigden een strafrechtelijke procedure tegen haar te initiëren indien zij zou blijven proberen deze klacht in te dienen. Dit is uiteindelijk ook gebeurd. L4L riep direct daarna de Thaise autoriteiten op om onmiddellijk de strafrechtelijke procedure tegen Sirikan Charoensiri te beëindigen.

Sirikan is slechts een van de vele advocaten die op een of andere manier wordt lastiggevallen. Meerdere advocaten van Thai Human Rights Lawyers, die slachtoffers van mensenrechtenschendingen bijstaan, werden al gearresteerd. Het leger annuleerde zelfs educatieve evenementen over mensenrechten, georganiseerd door Thai Lawyers for Human Rights.

Agenda
Ondanks de verslechterende situatie, horen we weinig anders dan mooie vakantieverhalen over Thailand. L4L probeert ondertussen de positie van bedreigde advocaten in Thailand op internationaal niveau onder de aandacht te brengen. In september 2015 diende L4L al een rapport in voor de Universal Periodic Review van Thailand bij de Verenigde Naties (VN). Eind deze maand zal L4L in Genève lobbyen bij de VN Mensenrechten Raad om de situatie van Thaise advocaten op de agenda te zetten.