Op 12 juni heeft de jury van de Ludovic Trarieux mensenrechtenprijs aangekondigd dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan Waleed Abu al-Khair uit Saoedi-Arabië, die momenteel een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit.

Waleed Abu al-Khair is een vooraanstaand mensenrechtenadvocaat in Saoedi-Arabië en is de voorzitter van de Monitor of Human Rights in Saudi Arabia. Hij was tevens advocaat van blogger Raif Badawi, die eveneens in de gevangenis zit en is veroordeeld tot 1000 zweepslagen.

vrouw_waleed
Op 15 februari 2015 bevestigde de Specialized Criminal Court of Appeal in Riyad de hem eerder opgelegde straf van 15 jaar gevangenis, een reisverbod van gelijke duur na zijn gevangenisstraf en een boete van SR 200.000 (ongeveer EUR 47.000). De aanklachten tegen hem zijn onder andere “het er naar streven de staat en het gezag van de koning omver te werpen”, “kritiek op- en belediging van de rechterlijke macht”, “het assembleren van internationale organisaties tegen het Koninkrijk” en “het creëren van- en het toezicht houden op een organisatie zonder licentie”.

De prijs is een initiatief van de Union Internationale des Avocats (UIA), het European Bar Human Rights Institute (IDHAE) en verschillende Europese nationale en lokale advocatenordes, waaronder de Amsterdamse Orde, en zal worden uitgereikt in november in Genève. Het juryberaad vond op 12 juni 2015 plaats op het Bureau van de Amsterdamse Orde.

waleed_vergadering
Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een advocaat die zich heeft  ingezet voor de mensenrechten. De jury bestond uit 21 advocaten uit Europa namens de Ordes van Advocaten van Amsterdam, Bordeaux, Berlijn, Brussel, Luxemburg, Geneve, Parijs en Rome.

Deze Prix Ludovic Trarieux werd 30 jaar geleden voor het eerst toegekend aan Nelson Mandela.

De uitreiking van deze prijs  zal plaatsvinden op 27 november in Genève.