Tuchtcast Passend en geboden

De Tuchtcast ‘Passend en geboden’ biedt advocaten hun maandelijkse portie tuchtrecht op een presenteerblaadje. “Als deze podcast kan bijdragen aan het bijhouden en inzichtelijk maken van het tuchtrecht, dan hebben wij ons doel al bereikt”, vertelt Robert Sanders over het doel van de podcast. Samen met advocaat Tjitske Cieremans bespreekt hij op een toegankelijke manier een selectie van recente en relevante tuchtzaken tegen advocaten, onder leiding van interviewer Erik Jan Bolsius. Passend en geboden is een productie van het Advocatenblad.

In (ruim) een half uur praten deze experts advocaten bij over onderwerpen die van belang zijn voor de uitoefening van hun beroep. Cieremans: “Het is natuurlijk goed om te weten wat de grenzen zijn voor een advocaat, als het gaat om het tuchtrecht. Je hebt allemaal gedragsregels en kernwaarden en ik denk dat je elke week wel een situatie meemaakt waarvan je denkt hoe zou ik hier moeten optreden, hoe zou ik hier kunnen optreden? En dat gaat niet alleen om je eigen handelen en optreden, maar ook om andere mensen die je tegenkomt in je praktijk, andere advocaten.”

Derde aflevering is live

In de derde aflevering van de tuchtcast, die eind mei is verschenen, worden acht uitspraken besproken. Deze keer gaat het over de vergewisplicht bij het optreden met een algemene volmacht, misbruik van de derdenrekening voor het ontvangen van betalingen aan een bijna failliete cliënt, professionele distantie in een echtscheiding, beïnvloeding van een getuige en de vraag of een advocaat genoeg gedaan heeft om tot een minnelijke schikking te komen. In de column De Zus van de Rus gaat het over de klacht tegen een advocate die niet duidelijk was over haar hoedanigheid als zus en curator van haar broer die is opgenomen in een psychiatrische instelling.

Permanente dosis tuchtrecht

Om te voorkomen dat de luisteraar de podcast als huiswerk ziet, bespreken de experts de tuchtrechtuitspraken zo toegankelijk mogelijk. Tjitske Cieremans: “Met de voorbeelden die wij bespreken krijg je een permanente dosis tuchtrecht, waardoor je elke maand weer even kunt kijken: waar zijn zij tegenaan gelopen, en hoe zou ik dat doen?”

Op een ontspannen manier gaan Sanders en Cieremans door de uitspraken, waarbij ze vrijuit hun mening geven. Robert Sanders: “Ik ben een enorme liefhebber van het vakgebied, you learn to love it. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo gek is om alle tuchtrechtuitspraken te lezen, maar je hebt als advocaat in de dagelijkse praktijk met zoveel dilemma’s te maken, waarbij je je afvraagt hoe je moet optreden zoals het van een behoorlijk advocaat wordt verwacht, dat het goed is om je ook te verdiepen in het tuchtrecht.”

Apple en Spotify

De Tuchtcast ‘Passend en geboden’ is te vinden op Spotify en bij Apple Podcast

Website: https://app.springcast.fm/podcast/passend-en-geboden