Borrelpraat bij De Boorder Schoots

In het prachtige pand aan de Oranje Nassaulaan worden wij warm ontvangen door Elzeline van Herk, een van de partners van De Boorder Schoots. De Boorder Schoots is een nichekantoor dat high end-klanten bedient binnen het familierecht.

Tekst: Quirine des Tombe en Yvette Kouwenberg


Voordat we aan de borrel gaan, krijgen we een rondleiding. Via de inpandige lift, die wel wat weg heeft van een lift in een hippe nachtclub, starten we op de tweede etage en dalen we zo af naar de vergaderzaal waar elke donderdag en/of vrijdag wordt geborreld.
De kamers zijn ruim en licht en het is goed zichtbaar dat er hard wordt gewerkt. In de goed uitgeruste keuken, die tevens als lunchruimte dient, zijn alle ingrediënten voor een goed gevulde salade volop aanwezig om de tijd tussen 12 en 13 uur gezond door te brengen. ‘Op zich ook niet zo gek met zoveel vrouwen in kantoor’, vertelt Marijke Overmars. Dat wordt meteen duidelijk als we al pratend de borrelruimte betreden: maar liefst 10 vrouwen en 1 man. Dat werpt de eerste vraag op: Zijn ze er niet in de familierechtpraktijk (mannen) of toevalligerwijs niet bij dit kantoor? Het eerste blijkt het geval, zo geeft Martine Gunter aan: ‘Er is in onze praktijk absoluut behoefte aan mannelijke advocaten maar die zijn helaas moeilijk te vinden.’

Menselijke kant
Hoe de sekseverhouding ook zij, de opkomst is in ieder geval goed. Er blijkt zittend te worden geborreld. Even vrezen we dat dat zal afdoen aan de gezelligheid maar niets is minder waar. De drank vloeit rijkelijk, de happen zijn goed verzorgd en de medewerkers zijn enthousiast. Dat men het hier goed met elkaar kan vinden is wel duidelijk. ‘We doen ook genoeg leuks met elkaar buiten kantoor’, vertelt Sabina Hussl. ‘We hebben ons jaarlijkse uitje rond Kerst. Dit jaar hebben we een rondleiding gekregen in het Paleis op de Dam en daarna zijn we met zijn allen gaan eten. De Toppers staan op het programma als eerstvolgende uitje.’ Priska Voskuil-van Dijk en Eelco Anink voegen daaraan toe: ‘Ontspanning is belangrijk. Ons vakgebied is namelijk best pittig, want de emoties willen nog wel eens hoog oplopen. Die menselijke kant is mooi, maar je moet je er wel enigszins voor kunnen afsluiten.’

Gelukkig getrouwd
We nippen nog wat aan onze wijn en keuvelen nog wat door. Het is zo gezellig dat we bijna vergeten foto’s te maken. Vlak voor vertrek gooien we nog een stelling in de groep: ‘Je moet het familierecht niet in voordat je getrouwd bent, anders trouw je nooit’. Nog los van enig waardeoordeel over het huwelijk, wordt al lachend de conclusie getrokken dat deze stelling begrijpelijk is, maar voor dit kantoor in ieder geval niet opgaat: het merendeel is alsnog gelukkig getrouwd en de perikelen die in de familierechtpraktijk aan de orde van de dag zijn, maken dat de medewerkers hun eigen huwelijk des te meer waarderen. Met deze positieve afsluiter gaat iedereen gerust het weekend in.