Wanneer bent u beëdigd?
Begin 2007.

In welke rechtsgebieden heeft u zich gespecialiseerd?
Ik heb mij gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht, met een focus op het auteursrecht. Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in het contractenrecht. In 2015 heb ik de Grotius specialisatieopleiding Nationaal en Internationaal Contracteren afgerond.

Welke zaak zal u het beste bijblijven?
Ik heb veel mooie uitgebreide procedures met grote belangen gevoerd, maar één van de zaken die me het meest bijgebleven is, is een sympathieke, relatief kleine zaak van een bekende kinderboekenillustratrice tegen de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Prachtige tekeningen van deze illustratrice waren onherstelbaar beschadigd doordat de bibliotheek ze gedurende een tentoonstelling maandenlang in de zon had gehangen. Ontzettend treurig en het was evident dat de bibliotheek hierdoor onrechtmatig gehandeld had. Toch moest het tot een procedure komen voordat er een schadevergoeding betaald werd. Als dank voor mijn bijstand kreeg ik van de illustratrice in kwestie een mooie handgetekende kaart over mijn “strijd” in deze zaak. Deze heb ik ingelijst en boven mijn bureau thuis opgehangen.

Wat gaat u doen?
Ik word General Counsel/hoofd juridische zaken bij Pictoright. Dat is de auteursrechtorganisatie voor visuele makers (kunstenaars, fotografen, ontwerpers, etc.) in Nederland. Mijn werk bij Pictoright zal breder en beleidsmatiger zijn dan mijn werk als advocaat, zeg maar van auteursrechtinbreuken op het werk van kunstenaars zoals Matisse en Picasso tot lobbyen voor een betere positie van visuele makers in Nederland Europa. Een heel veelzijdige functie met voldoende ruimte voor juridische diepgang. Ik heb het er maar mee getroffen.

Wat gaat u het meest missen?
De lead hebben in een zaak. Bij Pictoright blijf ik heel betrokken bij procedures, maar ik zal – als het eenmaal echt aankomt op procederen – toch een belangrijk deel uit handen moeten geven aan advocaten. Dat lijkt me moeilijk, omdat ik gewend ben op een bepaalde manier te werken en er – zoals de meeste advocaten – stiekem wel van overtuigd ben dat dat de beste is. Maar laat ik het vooral positief benaderen en (ook) dit aspect in mijn nieuwe baan vooral als een leerzame uitdaging zien!

Hanneke Holthuis werkte bij Griffiths Advocaten