Freshta Karimi

Freshta Karimi uit Afghanistan heeft de International Human Rights Prize 2021 ‘Ludovic-Trarieux’ gewonnen, een prijs die door advocaten aan hun collega’s wordt toegekend.

Freshta Karimi (38) is de oprichter van de organisatie Da Qanoon Ghushtonky (DQG), een van de grootste organisaties die rechtsbijstand verlenen in Afghanistan. Haar organisatie zet zich met name in voor de handhaving van de rechten van vrouwen en kinderen in Afghanistan.

Ze wordt al minstens vijf jaar bedreigd door de Taliban in alle steden waar ze heeft geprobeerd een kantoor te openen om vrouwen over hun rechten te informeren.

Dat weerhield haar er echter niet van om haar werk voort te zetten en zelfs naar de meest afgelegen dorpen te reizen.

De Ludovic Trarieux Award is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan advocaten van elke nationaliteit die zich hebben ingezet voor de verdediging van de mensenrechten, vaak met groot risico voor zichzelf.

De Amsterdamse orde maakt deel uit van de Prix Ludovic Trarieux: die jaarlijks wordt uitgereikt door onder andere de Balies van Amsterdam, Parijs, Brussel, Rome, Berlijn, Geneve, Luxemburg en de UIA, FBE en de IDHAE.

Namens de Amsterdamse orde namen Agaath Reijnders en Adrie van de Streek op 28 september van dit jaar deel aan de jury van de Prix Ludovic Trarieux.

Meer informatie: https://www.ludovictrarieux.org/uk-page3.callplt2021.htm