In het voormalig pand van de eerste liftenfabriek van Nederland aan de Nieuwe Achtergracht is BMZ (Beltman van Marle ­Zoutberg) advocaten gevestigd. Vanuit een van de ruime kamers van het kantoor kijken wij uit over de gracht en de oude Amsterdamse ­brandweerkazerne ‘W’, van 1909 tot 1984 de hoofdkazerne van Amsterdam. Een mooi stukje Amsterdamse historie.

Tekst: Benjamin Bijl en Victor van Campen

Wij schuiven aan bij Nico Beltman, Robert van Marle en Frans Zoutberg, die met z’n drieën als kostenmaatschap het kantoor vormen. De heren voeren ieder een algemene civiele praktijk met enigszins variërende accenten. De verschillende praktijken vullen elkaar in ieder geval goed aan. Hetzelfde geldt overigens voor de persoonlijkheden van de maten, die elk een andere eerste indruk geven. Beltman is het kantoor gestart en vertelt dat hij het pand casco aantrof toen hij zich er in 2003 vestigde. Veel bewijs dat daar ooit een liftenfabriek was gevestigd, is er niet meer. De nabijgelegen gietijzeren brug verbindt de Nieuwe Achtergracht met de Onbekendegracht. Dit gemeentelijke monument is in 1899 gebouwd in het pand waar BMZ nu gevestigd is.

De gietijzeren brug aan de Nieuwe Achtergracht met het pand van Beltman van Marle Zoutberg.

Spektakel
De rust die aan de Nieuwe Achtergracht heerst wordt van tijd tot tijd afgewisseld met heus spektakel, dat deels te danken is aan de ligging nabij Carré en zijn kerstcircus: zo zwom er een tijd terug een walrus in de gracht, deed het gebrul van een leeuw de ruiten trillen en vormde de gracht het decor voor opnames van een Amerikaanse actiefilm, zo vertellen de heren ons. Vanaf het Franse jugendstil-balkon hebben zij een mooi uitkijkpunt over de gracht en alles wat daar gebeurt.
Beltman, van Marle en Zoutberg zijn tevreden over de locatie. Het uitzicht op oude bomen en huizen en de overvloed aan gezellige cafés scheppen een fijne omgeving om in te werken.

Zoals veel Amsterdamse grachtenpanden heeft ook het gebouw waarin BMZ gevestigd is te maken met verzakkingen, al komt hun deel met een enkele klemmende deur en wat scheuren in de muren nog goed weg. Het geheel van het pand hangt als het ware als een hangmat tussen de twee uiterste delen, die het meest te lijden hebben onder het verzakken. Bezien vanaf de gietijzeren brug heeft dit ook wel weer een zekere charme.

Aan historie en entertainment geen gebrek dus. Als deze werkomgeving u aanspreekt, dan heeft u geluk: per 1 juni 2018 komt er een plaats vrij op het kantoor. Frans Zoutberg zal dan namelijk het collectief verlaten om samen met zijn dochter een advocatenkantoor te starten in Almere.