foto ritme in manhattan

De tijd gaat snel in New Amsterdam. In the city that never sleeps is altijd wel iets te doen! De eerste weken was het nog wel even acclimatiseren, maar inmiddels hebben we onze plek hier wel gevonden. Waar ik aan moest wennen? Bijvoorbeeld mijn nieuwe onderkomen. Het is een prima en ruim appartement, maar toch anders dan in Nederland. Spiegels als behang, een kleiner bed, weinig nachtrust door de sirene’s en grote vrachtwagens en een ongenode gast (kakkerlak, schijnt heel normaal te zijn in NY als het hard regent). Of het fietsen in NY. Het ontwijken van auto’s en openslaande (taxi)deuren blijken hier aan de orde van de dag. En het feit dat alles hier draait om consumeren. Op elke hoek vind je wel een Dunkin Donuts, een Starbucks, een foodtruck of een lunchtent waar je pizza slices of bagels kunt kopen. Hou je meer van gezond eten? Dat kan. NY is namelijk in de ban van healthy food. Overal kom je wel een juice press winkel tegen waar je versgepersde spinazie of proteine smoothies kunt kopen of glutenvrije bakkers vol met gezonde koekjes en cake’s.

Inmiddels voelen we ons hier thuis en worden we zelfs deels New Yorks. Mensen vragen zelfs aan me of ik de weg weet. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ik nu, net zoals de New Yorkers, met koffie of een juice in de hand de Avenues afloop. Met mijn telefoon in de andere hand. Op Nike’s of andere comfortabele schoenen, want hakken worden hier overdag op straat bijna niet gedragen. Ook New Yorks: ’s avonds halen we eten af of eten we buiten de deur. En als het lekker weer is gaan we frisbeeën in Central Park. Niet zo New Yorks: voor de weekenden hebben we per wijk een lijst gemaakt met restaurantjes en barretjes waar we nog naartoe willen. Elke week vinken we iets af, maar toch wordt de lijst steeds langer omdat er steeds meer bij komt. Ik ben benieuwd of we uiteindelijk alles kunnen afstrepen!

De New Yorkse health trend proberen we ook door te voeren. Sporten doen we bij Equinox, een zeer bekende en peperdure sportschool (ad $230 per maand) waar je werkelijk van alles hebt. Van de beste yoga en spinning lessen tot aan koude verfrissende handdoekjes, mondspoelwater, shampoo en deodorant. Op sommige locaties kun je zelfs een sportoutfit lenen. Na het sporten kun je in de juice bar een smoothie nemen of een açai bowl. Wel je sportoutfit aanhouden, want dat is hier ook een trend.

Op kantoor heb ik aardig mijn weg gevonden. Het kantoor is redelijk klein in NY zodat ik iedereen snel heb leren kennen. De sfeer is hier wel anders. Waar wij in Nederland borrelen hoog in het vaandel hebben staan, is borrelen met collega’s hier niet een wekelijkse bezigheid. Lunch wordt hier, anders dan in Nederland afgehaald of van thuis meegenomen en achter het bureau opgegeten. Er is hier zelfs een magnetron waar lasagna en andere happen worden opgewarmd. Op vrijdag gaat het anders. Dan hebben we bagel- en zoete troepdag en dat betekent de hele dag bagels en brownies eten. Niet voor niets zegt iedereen hier “happy Friday” tegen elkaar.

De eerste weken had ik op kantoor veel vragen over hoe het er in de US aan toe gaat. Wanneer ga je nu naar de federale rechter en wanneer naar de statelijke? En waarom wordt de district court in NY de Supreme Court genoemd en de de hoogste rechter de Court of Appeals? Ik vond dit allemaal verwarrend en ik was de eerste weken dan ook best bang dat ik naar een verkeerd gebouw zou lopen als we naar zittingen gingen kijken. Qua inhoud ben ik me vooral aan het verdiepen in de US class actions. Verschillende drempels zijn opgeworpen door verschillende rechters waardoor mogelijkheden tot het voeren van class actions in de US zijn ingeperkt. Men kijkt hier verder aandachtig naar de ontwikkelingen in Europa. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met het nieuwe Voorontwerp afwikkeling massaschade in een collectieve actie? Zeer interessante materie en ik blij dat ik al deze ontwikkelingen vanuit NY mee mag maken.

Groeten, Margie Breugem