Van de Amsterdamse grachten... Winter in aantocht

Het feestseizoen draait op volle toeren. Al in november begon de pret met Thanksgiving. Voor New Yorkers begint Thanksgiving in de ochtend met de Macy’s parade. Voor wie het niet kent: dit is een jaarlijkse parade van praalwagens met grote ballonnen van bekende personages/mensen. Omdat meerdere (oud-)collega’s op dit moment in NY verblijven, leek het ons leuk om ‘s avonds Thanksgiving met elkaar te vieren. Het was erg gezellig om met Nederlanders bij elkaar te komen en traditionele gerechten als pompoen met marshmallows te maken.

Nog tijdens het Thanksgiving weekend werd NY geheel omgetoverd in kerstsfeer. Overal lichtjes, kerstbomen en mensen met kerstmutsen op straat. Als kerstliefhebbers kun je in NY overal terecht. De grote kerstboom bij Rockefeller Center is verlicht evenals de (kerst)bomen op Park Avenue. Verder is Bryant Park omgetoverd tot een Winter Village (met schaatsbaan) en zijn de etalages van de winkels op fifth avenue omgetoverd tot holiday windows. Wij hebben geheel in kerstsfeer geluisterd naar A Christmas Carol van Charles Dickens in de Merchant House, een familiehuis uit de 19e eeuw dat nog geheel intact is gebleven. Het kerstverhaal werd voorgedragen door een acteur in de klederdracht van toen. Een aanrader als je rond deze tijd van het jaar in NY bent.

NY is rond de kerstdagen wel gigantisch druk. Rond Rockefeller center is er ’s avonds geen doorkomen aan omdat iedereen naar de kerstboom wil kijken. Ook bij de Trump Tower is het een drukte van jewelste. Op fifth avenue moet je letterlijk in shifts oversteken. Mocht je al het gevoel hebben dat Amsterdam wordt overspoeld door toeristen, dan kun je NY (of in ieder geval de toeristische attracties) rond de kerstdagen maar beter mijden.

Het wordt in NY steeds kouder (deze week is de -11 aangetikt en we hebben zelfs al sneeuw gehad) en dat is aan iedereen te zien. Mutsen, dikke jassen en handschoenen zijn hard nodig. De wintermode is hier overigens allesbehalve divers. Werkelijk iedereen loopt hier met een Canada Goose jas. Vrouwen dragen verder nog Uggs en een muts met pompon. Ik overdrijf echt niet; zelfs mijn verloofde was het opgevallen dat iedereen dezelfde jassen draagt.

Hoewel er in NY van alles te beleven is tijdens de kerstdagen, gaan we kerst niet in NY maar upstate vieren: in Vermont. Een middagje naar de Ben&Jerry’s ijsfabriek en verder hiken in de natuur. Wellicht gaan we zelfs nog een dag skiën. Ik kan niet wachten om daar een echte White Christmas te vieren!

Afgelopen periode heb ik de eer gehad om een dag met een rechter mee te lopen. Ik werd eerst uitgenodigd in de chambers en heb daar een uur op de bank gezeten, kletsend over onder meer NY, Amsterdam en de balans tussen werk- en privéleven. Het kantoor leek meer op een gezellige woonkamer, inclusief eigen meubels en zachtgele muren. Alleen de televisie en open haard ontbraken. In de middag kon ik de rechter vergezellen tijdens een zitting. Daar bleek dat first appearances erg belangrijk zijn, ook voor rechters. Een van de advocaten had een soort van punk kapsel in verschillende kleuren. Na de zitting liet de rechter aan me weten dat rechters over het algemeen een stuk conservatiever zijn, waarschijnlijk ook vanwege de hogere leeftijd, en moeite zouden kunnen hebben met een dergelijke verschijning. De rechter vroeg zich af waarom een advocaat daar geen rekening mee hield. Qua kleding, maar ook qua kapsel. Gelukkig dragen wij in Nederland een toga. Met kleding kan je dus “los” gaan, als je haar maar goed zit.

Het NY avontuur is helaas alweer bijna voorbij. Het is allemaal zo snel gegaan. We hebben zoveel gedaan, gezien en beleefd de afgelopen maanden. Ik kan een ieder aanraden om, waar mogelijk, een tijd in het buitenland te verblijven. Het was in elk geval voor mij een avontuur om nooit meer te vergeten!

Hele fijne feestdagen!

Groeten, Margie Breugem