Ahold Delhaize en HEMA hebben bekend gemaakt dat zij hun geschil over het non-concurrentiebeding en de overstap van de nieuwe topvrouw van HEMA, Saskia Egas Reparaz, hebben bijgelegd. Ahold Delhaize, de eigenaar van Etos, zal de huidige directeur van Etos niet meer aan haar non-concurrentiebeding houden, zodat zij de door haar en HEMA gewenste overstap naar HEMA kan maken.

Tekst: Hannah Brenninkmeijer

HEMA heeft in een persbericht van 23 maart 2021 laten weten verheugd te zijn dat Egas Reparaz vanaf 1 juni de nieuwe bestuursvoorzitter van haar warenhuisketen is. Uit dit persbericht volgt eveneens dat HEMA en Ahold Delhaize in goed overleg op deze datum zijn uitgekomen. Dit is goed nieuws voor HEMA, omdat de huidige CEO van HEMA, Tjeerd Jegen, uiterlijk in de zomer van dit jaar met zijn werkzaamheden voor HEMA zou willen stoppen. Jegen zal nu eind mei 2021 afscheid nemen van HEMA.

In het persbericht heeft Egas Reparaz verteld dat zij terugkijkt op 22 fantastische jaren bij Ahold Delhaize en dat met deze stap als CEO bij HEMA een nieuw hoofdstuk voor haar begint waarnaar zij ontzettend uitkijkt.

HEMA had al in januari van dit jaar bekendgemaakt dat Egas Reparaz naar haar bedrijf zou overstappen. Ahold Delhaize maakte vervolgens bekend dat zij Egas Reparaz aan haar non-concurrentiebeding zou houden. Op basis hiervan zou zij nog tot 1 september 2021 niet in dienst kunnen treden van een bedrijf met activiteiten die concurreren met die van Ahold. Deze mededeling van Ahold Delhaize leek mede ingegeven door het feit dat de eigenaren van Jumbo nu de mede-eigenaren van HEMA zijn. Dit feit maakte de overstap van Egas Reparaz, die lid was van het ‘leadership team’ van Ahold Delhaize, des te gevoeliger voor Ahold. Dit omdat de supermarktketen Jumbo verreweg de grootste concurrent van nu nog marktleider Albert Heijn is. Albert Heijn is het belangrijkste dochterbedrijf van Ahold Delhaize.

Partijen hebben vanaf het begin aan de pers verteld dat zij hun geschil via de minnelijke weg zouden trachten op te lossen. Het is in het algemeen ongebruikelijk dat een geschil over een non-concurrentiebeding van zulke grote bedrijven voor de rechter wordt uitgevochten. Daarom was het lastig op de eventuele uitkomst van deze zaak te anticiperen. Bovendien kan zo’n zaak de naam en faam van beide partijen schaden. Mogelijk is de uitkomst van de onderhandelingen dat HEMA een afkoopsom aan Ahold Delhaize heeft betaald voor het vervroegen van de termijn van 1 september 2021 naar 1 juni 2021. Over de details van de regeling hebben partijen echter niets aan de pers medegedeeld.

LEES OOK het eerdere artikel: Ahold Delhaize houdt overstap van haar CEO naar HEMA tegen