Dit is alweer de laatste editie van het Amsterdams Balie Bulletin van 2021. Het einde van het jaar is altijd een periode om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar in de hoop – maar niet de verwachting – dat we volgend jaar minder last van het coronavirus zullen hebben. Ook is het een periode van reflecteren op het bijna voorbije jaar. Opnieuw waren ons land en de wereld in de ban van Covid-19 en de op grond daarvan genomen maatregelen die soms werden afgeschaald, maar daarna helaas ook weer werden opgeschroefd. Gelukkig kon ons bulletin het afgelopen jaar ook over positievere zaken schrijven, zoals de uitreiking van de Lawyers for Lawyers Award aan de Belarussische advocaten Liudmila Kazak en Maksim Znak, de oplevering van het prachtig gerenoveerde pand van Clifford Chance en de opening van de nieuwe rechtbank van Amsterdam.

Tekst: Hannah Brenninkmeijer

Terugkijkend op 2021 vroegen wij ons af wat de meest gelezen artikelen van 2021 zijn. Hieronder de top 10 van beste gelezen artikelen op een rij. Blijkbaar worden niet alleen de recente artikelen gelezen, maar wordt ook regelmatig teruggekeken naar artikelen uit voorgaande jaren. Daarbij moeten we de kanttekening plaatsen dat oudere artikelen in totaal vaker kunnen zijn gelezen, omdat die nu eenmaal langer op de website staan. Voor twee van de artikelen in de Top 10 van 2021 geldt dat zij in een eerder jaar zijn geschreven. Om die reden geven we ook een korte aanvulling op de top 10, gecorrigeerd naar de meest gelezen artikelen die ook daadwerkelijk in 2021 zijn gepubliceerd.

De meest gelezen artikelen van 2021:

1. Wetsvoorstel maakt dubbele achternamen mogelijk

Op de eerste plaats staat het artikel over een door het kabinet ingediend wetsvoorstel dat een dubbele achternaam mogelijk maakt. Dit artikel staat bovenaan in de ranking van Google en wordt om die reden ook gevonden door lezers die in het algemeen minder bekend zijn met ons bulletin. Heeft jouw kind straks ook een dubbele achternaam?

>> Naar het artikel

2. Founders in coronatijd – Bektesevic Ter Steeg Advocaten

Een artikel uit de rubriek Founders. Het kantoor van Bektesevic en Ter Steeg heeft mogelijk veel traffic naar haar nieuw opgerichte kantoor weten te genereren. Het is natuurlijk ook bijzonder om in onzekere tijden als de huidige een nieuw kantoor te starten.

>> Naar het artikel

3. Founders – Aalmoes Advocaten

Hier vinden we een Founders artikel dat niet in 2021 is geschreven. Desalniettemin heeft het dit jaar nog veel traffic gegenereerd. Mogelijk met behulp van de oprichters zelf? Het artikel dateert van december 2019 en is nu dus al meer dan twee jaar oud. Knap dat er ook nog dit jaar nog zoveel traffic mee is gecreëerd!

>> Naar het artikel

4. Legal Women – netwerk voor vrouwelijke juristen

Het artikel over Legal Women, hét netwerk voor vrouwelijke juristen dat een omgeving voor vrouwelijke juristen heeft gecreëerd waardoor zij elkaar weten te vinden. Het netwerk is ontstaan door oprichting van een netwerkgroep op LinkedIn. De behoefte daaraan bleek zo groot dat Legal Women inmiddels is uitgegroeid tot een netwerk van ruim 4.250 juristen.

>> Naar het artikel

5. Zabih Etemadi: advocaat èn sportmanager

In het algemeen schrijft ons bulletin over een leven ná de advocatuur. Maar Zabih Etemadi heeft een leven naast de advocatuur. Hij is niet alleen advocaat, maar ook sportmanager. Wat een bijzonder combinatie! Lees in dit artikel terug hoe hij in het sportmanagement terecht is gekomen.

>> Naar het artikel

6. Sociale advocatuur krijgt hulp van Zuidas

In 2020 hebben dertien grote advocatenkantoren besloten tot oprichting van een speciaal steunfonds voor de sociale advocatuur. Het juridisch kenniscentrum de Praktizijns-Sociëteit is aangewezen als uitvoerder van het project. Een interview over dit nobele project met Maarten Bohiken belandde op nummer 6 van onze lijst.

>> Naar het artikel

7. Maida Keddah – Syrische advocaat in Nederland

Het interview met de Syrische advocate Maida Kaddah. Zij woonde ten tijde van het interview zes jaar in Nederland en vertelt erover dat het niet mogelijk is een Syrisch advocatendiploma in Nederland erkend te krijgen. Zij pleit ervoor dat Nederland het systeem van Duitsland en Frankrijk ter zake erkenning overneemt.

>> Naar het artikel

8. De dag van Paula Boshouwers (…)

Op plaats 8 bevindt zich het oudste artikel van de top 10. Het artikel over de in januari van dit jaar helaas veel te jong overleden Paula Boshouwers dateert van juli 2016. Waarschijnlijk is er veel op haar naam gegoogled, waardoor het een van de meest gelezen artikelen van 2021 werd.

>> Naar het artikel

9. Strafbaarstelling van ecocide door het Internationaal Strafhof (…)

Een artikel over de mogelijke toevoeging van ecocide als vijfde misdaad aan het Statuur van Rome. Barbara van Straaten, strafrechtadvocaat bij Prakken d’Oliveira en gespecialiseerd in Business & Human Rights vertelt hierover.

>> Naar het artikel

10. Clifford Chance terug in De Droogbak

De hekkensluiter van de top 10 is het artikel over de al eerder genoemde restauratie van het pand van Clifford Chance aan de Droogbak. Het gebouw is in al haar allure hersteld, maar tegelijkertijd voldoet het aan de eisen van de huidige tijd.

>> Naar het artikel

In 2021 geschreven artikelen

Als we bovenstaande lijst corrigeren naar de meest gelezen artikelen die in 2021 zijn geschreven, dan vallen het Founders-artikel over Aalmoes Advocaten alsmede het artikel over Paula Boshouwers weg. De top 10 wordt dan aangevuld met twee artikelen die ook zeker het lezen waard zijn:

1. Wetsvoorstel maakt dubbele achternamen mogelijk

2. Founders in coronatijd – Bektesevic Ter Steeg Advocaten

3. Legal Women – netwerk voor vrouwelijke juristen

4. Zabih Etemadi: advocaat èn sportmanager

5. Sociale advocatuur krijgt hulp van Zuidas

6. Maida Keddah – Syrische advocaat in Nederland

7. Strafbaarstelling van ecocide door het Internationaal Strafhof (…)

8. Clifford Chance terug in De Droogbak

9. Van de Deken: Ethisch minimalisme

Een artikel van onze Deken over het in 2017 geïntroduceerde begrip ‘ethisch minimalisme’. Het is destijds geschreven met het oog op advocaten van de grote corporates, maar is inmiddels ook actueel voor strafrechtadvocaten. De Deken schrijft een genuanceerd betoog over de rol van de advocaat. Is hij gehouden het algemeen belang bij zijn advies te betrekken?

>> Naar het artikel

10. Van advocaat naar platform voor CO2-compensatie

Last but not least op de tiende plaats van in 2021 geschreven artikelen een interview met Job van Hooijdonk. Na drie jaar bij Clifford Chance te hebben gewerkt, richtte hij samen met Bernard de Wit het bedrijf Regreener op, dat CO2-compensatie aanbiedt aan personen en bedrijven.

>> Naar het artikel


Rest ons niets anders dan iedereen heel fijne kerstdagen toe te wensen en een heel gelukkig 2022. Wij van het ABB hopen erop dat kantoorborrels dan weer mogelijk zullen zijn, zodat wij onze rubriek borrelpraat weer nieuw leven kunnen inblazen. Uitnodigingen zijn welkom!