Nu 2023 achter ons ligt, is het interessant om te kijken wat in het afgelopen jaar de meest gelezen artikelen zijn. Daarbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt, dat artikelen die vroeger in het jaar werden gepubliceerd vaak meer pageviews hebben, dan de artikelen waarmee het jaar werd uitgeluid. Verschillende artikelen blijken namelijk vrijwel elke maand nog lezers te vinden. Het artikel over ChatGPT van Diederik Plastra sprong met kop en schouders uit boven de andere en wist bijna tweemaal zoveel lezers te trekken dan nummer twee op de lijst. Het waren het afgelopen jaar niet alleen de interviews en achtergrondartikelen die zich in de belangstelling mochten verheugen. Dit jaar moest ook een trieste gebeurtenis in het Baliebulletin worden gemeld. Het In memoriam van redactielid Jeroen Wendelgest, die tegen het einde van 2022 overleed, werd in 2023 een groot aantal keren gelezen.

We kijken eerst naar de top 10 van alle artikelen, en daarna filteren we de oudere artikelen eruit.

Tekst: Martin van Duijn

De Top 10

1. Maakt ChatGPT advocaten overbodig?
Februari 2023 / Diederik Palstra
2023 was het jaar waarin kunstmatige intelligentie, oftewel AI (Artificial Intelligence) volop in de belangstelling kwam in toepassingen die breed beschikbaar werden. ChatGPT trok daarbij ongetwijfeld de meeste aandacht. Kan deze tool, die informatie uit tal van databases verzamelt, op den duur zelfs het werk van advocaten overbodig maken? Diederik Palstra ging zich in die vraag verdiepen. Zijn verslag eindigde met afstand op de eerste plaats van de Top 10.

2. Jonge advocaten: “In het begin is het moeilijk om de balans tussen werk en privé te vinden”
Januari 2023 / Elzemieke van de Ridder
De beëdiging is een gebeurtenis die veel advocaten in het geheugen zal staan gebeiteld. Elzemieke de Ridder keek samen met twee jonge juristen – een pas beëdigd tot advocaat, en een die binnen een aantal weken beëdigd zal worden – wat voor hen de redenen van hun carrièrekeuze zijn, en wat zij van de toekomst verwachten. Een onderwerp dat aanspreekt gezien het grote aantal keren dat het is gelezen.

3. Evert Jan Henrichs: “Dit is toch het mooiste beroep dat er is?”
Maart 2023 / Martin van Duijn
Voor oud-deken Evert Jan Henrichs is maart 2023 de maand waarin hij 40 jaar geleden tot advocaat werd beëdigd. Baliebulletin sprak voor de rubriek De Robijnen Bef met Henrichs over zijn carrière, ervaringen en gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven. En over zijn liefde voor Noorse boskatten.

4. In memoriam – Jeroen Wendelgelst
Januari 2023 / Yna Heslinga
Kort voor kerst overleed op jonge leeftijd onverwacht Jeroen Wendelgelst, enthousiast redacteur van het Baliebulletin. Zijn overlijden was een schok voor de redactie en natuurlijk voor iedereen die deze bevlogen advocaat heeft gekend. Hoofdredacteur Yna Heslinga schreef een In memoriam, dat nog steeds elke maand wordt opgevraagd.

5. DJ Tiësto stelt advocatenkantoor aansprakelijk voor navordering belasting
April 2023 / Chantal Presilli en Wieger Kop
Bekende Nederlanders die een juridisch conflict uitvechten, staan onvermijdelijk in de schijnwerpers. Maar als die dan, zoals DJ Tiësto, een advocatenkantoor en een vroegere fiscale adviseur voor 17 miljoen aansprakelijk stellen, zullen ook juristen dat met meer dan normale belangstelling willen volgen. De uitleg van Chantal Presilli en Wieger Kop waar het allemaal om draait, inclusief de mogelijke ethische aspecten van ondoorzichtige fiscale constructies, werd uitstekend gelezen.

6. De gebroeders Clemens en Manuel Lokin
Maart 2016 / redactie
De broers Clemens en Manuel Lokin werden in 2016 gelijktijdig beëdigd. Dit artikel mag zich nog steeds in de belangstelling verheugen.

7. De Robijnen Bef – Walter Hendriksen
Oktober 2023 / redactie
De Robijnen Bef blijft een onverminderd populaire rubriek. Ook het artikel met Walter Hendriksen trok een groot aantal lezers.

8. Grensoverschrijdend gedrag en de verplichtingen van de werkgever
Oktober 2023 / Diederik Palstra en Hannah Brenninkmeijer
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is een onderwerp dat de laatste jaren volop in de belangstelling is komen te staan. Niet alleen door incidenten in de media en de politiek, maar het probleem komt ook in andere sectoren steeds vaker voor. Wat moet een werkgever doen om met klachten over grensoverschrijdend gedrag om te gaan? Voormalig redactielid Hannah Brenninkmeijer was medeorganisator van een symposium over dit onderwerp dat in september werd gehouden. Diederik Palstra bracht samen met Hannah de problematiek voor het Baliebulletin in kaart.

9. Founders – Aalmoes Advocaten
December 2019 / Nick van den Hoek en Juliette Daniëls
Een bijdrage van Nick van den Hoek en Juliette Daniëls uit 2019 over Manon Aalmoes, oprichter van Aalmoes Advocaten, werd in 2023 nog vaak genoeg  bekeken om in de top 10 terecht te komen.

10. Kun je nog tot de adelstand worden verheven?
Oktober 2022 / Hannah Brenninkmeijer
In oktober 2022 publiceerde het Baliebulletin een artikel van Hannah Brenninkmeijer, waarin zij zich verdiepte in de regels om in de adelstand te worden verheven, en wat er voor gewone stervelingen op dat gebied nog aan mogelijkheden zijn. Die zijn er nauwelijks, maar kennelijk zijn er elke maand nog voldoende mensen die wellicht hopen om op deze manier op de sociale ladder verder door te stoten. Hoeveel juristen daaronder zijn weten we niet, maar Google laat dit artikel als eerste zien als je op dit onderwerp zoekt.


Als we alleen kijken naar artikelen die in 2023 werden gepubliceerd, dan ziet de Top 10 van 2023 er iets anders uit:

1. Maakt ChatGPT advocaten overbodig?
Februari 2023 / Diederik Palstra

2. Jonge advocaten: “In het begin is het moeilijk om de balans tussen werk en privé te vinden”
Januari 2023 / Elzemieke van de Ridder

3. Evert Jan Henrichs: “Dit is toch het mooiste beroep dat er is?”
Maart 2023 / Martin van Duijn

4. In memoriam – Jeroen Wendelgelst
Januari 2023 / Yna Heslinga

5. DJ Tiësto stelt advocatenkantoor aansprakelijk voor navordering belasting
April 2023 / Chantal Presilli en Wieger Kop

6. De Robijnen Bef – Walter Hendriksen
Oktober 2023 / redactie

7. Grensoverschrijdend gedrag en de verplichtingen van de werkgever
Oktober 2023 / Diederik Palstra en Hannah Brenninkmeijer

8. Werken in de advocatuur bij opleiding tot officier van justitie
Maart 2023 / Nick van den Hoek
Nick van den Hoek sprak met Gracia Nicolaas-Alagahgi, die in het kader van haar opleiding tot officier van justitie als advocaat werkzaam was in de praktijk van het Amsterdamse strafrechtkantoor Cleerdin & Hamer Advocaten.

9. Nieuwe opzet van de pleitoefeningen
Mei 2023 / Amy Leung
Amy Leung sprak met Maurits Kalff, rechter bij de rechtbank Amsterdam en Anneke den Hartog, die de cursus Sterk pleiten in Civiel bij de Orde heeft verzorgd, om meer te weten te komen over de nieuwe opzet van de pleitoefeningen met ingang van 2023. Een onderwerp dat aanspreekt getuige het aantal keren dat het is opgevraagd.

10. Van de Deken – Sta voor je keuze om iemand bij te staan
Februari 2023 / Barbara Rumora-Scheltema en Jacqueline Schaap, dekens AOvA
Dekens Barbara Rumora-Scheltema en Jacqueline Schaap gaan in op de vraag of advocaten wel kritisch genoeg zijn over de cliënten die zij bijstaan. Iedereen, ook advocaten, heeft recht op zijn of haar persoonlijke overtuigingen. Maar wie een keuze heeft gemaakt, moet daar dan ook achter blijven staan.

De ‘Dauerbrenner’

Omdat sommige artikelen in de Top 10 uit voorgaande jaren komen, is het wellicht aardig om uit te zoeken welke oudere artikelen zich nog steeds in de belangstelling van de lezer mogen verheugen. ‘Gouwe ouwen’ is dan wellicht een iets te banale omschrijving, daarom geven we hier de voorkeur aan de respectvollere Duitse omschrijving “Dauerbrenner”. Waar de belangstelling allemaal precies vandaan komt valt buiten het kader van dit artikel, maar zeker is dat Google hier een belangrijke rol speelt. En verder zijn er advocaten en kantoren die op de eigen website links naar de artikelen plaatsen:

1. De gebroeders Clemens en Manuel Lokin
Maart 2016 / redactie

2. Founders – Aalmoes Advocaten
December 2019 / Nick van den Hoek en Juliette Daniëls

3. Kun je nog tot de adelstand worden verheven?
Oktober 2022 / Hannah Brenninkmeijer

4. Is een partner van accountantskantoor Deloitte toch een werknemer?
April 2022 / Hannah Brenninkmeijer
Hannah Brenninkmeijer ging dieper in op deze vraag naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof in een conflict tussen Deloitte en een voormalige partner van het kantoor.

5. Huis verhuren via AirBNB? Waar moet je aan denken?
Juni 2022 / Hannah Brenninkmeijer
Wat komt erbij kijken als je je huis wilt verhuren via AirBNB? Hannah Brenninkmeijer zet het op een rij, en stipt ook een aantal zaken aan waar een advocaat aan moet denken als hij of zij de woning via AirBNB verhuurt.

6. De Robijnen Bef – Peter Wakkie
Augustus 2022 / redactie
Peter Wakkie was het onderwerp van de Robijnen Bef in augustus 2022, een artikel dat vorig jaar nog vele malen werd gelezen.

7. Rechtbank Amsterdam maakt zich hard voor effectief procederen
Juni 2022 / Jeroen Wendelgelst
Het Team Handelszaken van de Sector Civiel Recht van de Rechtbank Amsterdam organiseerde bijeenkomsten voor advocaten met de titel: “Effectief Procederen”. ABB-redacteur Jeroen Wendelgelst was erbij.

8. Jacqueline Schaap en Barbara Rumora-Scheltema nieuwe dekens AOVA
Augustus 2022 / Diederik Palstra en Nick van den Hoek
Diederik Palstra en Nick van den Hoek spraken met de nieuwe dekens Jacqueline Schaap en Barbara Rumora-Scheltema die per 1 september 2022 het stokje van Evert Jan Henrichs overnamen.

9. ‘Wederzijds begrip is van wezenlijk belang’- Politiewoordvoerder Ellie Lust over het belang van diversiteit
Maart 2017 / Tessa Bakker en Annelies van Ochten
Tessa Bakker en Annelies van Ochten spraken met Ellie Lust, destijds nog woordvoerder van de Amsterdamse politie. Kennelijk duikt dit artikel uit 2017 nog steeds op bij wie in Google op “Ellie Lust” zoekt.

10. Vijf vragen aan… Andries Doets (advocaat van Bitonic)
April 2021 / Nick van den Hoek
Nick van den Hoek sprak met Andries Doets, die namens Bitonc bij de voorzieningenrechter heeft afgedwongen dat De Nederlandsche Bank opnieuw beoordeelt of een cryptohandelaar voor elke transactie de identiteit en de woonplaats van de houder van een externe wallet moet verifiëren. Een onderwerp dat nog steeds actueel genoeg is om in 2023 te worden bekeken.